Analist legt uit waarom Bitcoin onder de $15K kon vallen tijdens het vierde kwartaal.

Bitcoin kwam als winnaar uit de bus in de week dat zijn safe-haven rivaal Gold een duik nam te midden van de afnemende belangstelling van beleggers voor risicovolle activa.

De benchmark cryptocurrency sloot voor het eerst in drie jaar boven de $16.000, een level waarvan traders denken dat het de weg zou vrijmaken voor haar bull run naar $20.000 – een all-time high. Maar te midden van de bullish call kwam een snufje waarschuwing, waarin staat dat Bitcoin weer onder $16.000 zou zakken.

Stijgende wig

Een pseudonieme analist zag de cryptocrisis in een bearish reversal scenario, gebaseerd op de veronderstelling dat het in een Rising Wedge patroon naar boven neigt. De technische structuur, die breed begint bij het laagste punt, maar begint te krimpen naarmate de koers omhoog gaat, waardoor het handelsbereik kleiner wordt, is berucht voor het voorspellen van extreme neerwaartse correctie.

BTC/USD vormde een Rising Wedge – op zijn minst met het blote oog – want het handelde van zo laag als $13.450 tot zo hoog als $16.491 in november 2020. De uptrend zag het paar een spoor van hogere hoogte- en dieptepunten achterlaten, waardoor er een krimppatroon ontstond.

Bitcoin Rising Wedge setup, zoals benadrukt door Trading Tank.

Bovendien daalde het volume en het momentum (RSI) van Bitcoin tegen de stijgende prijs. Dat past ook bij de criteria van een Rising Wedge formatie, wat wijst op een „diepere“ neerwaartse correctie, zoals ook marktanalist Michaël van de Poppe opmerkte.

De Bitcoin Breakdown

Technisch gezien zou Bitcoin in de komende sessies hoger moeten blijven, in ieder geval totdat de prijs de top van de Wedge bereikt – het punt waar de bovenste en onderste trendlijnen samenkomen. Dat betekent dat BTC/USD nog steeds brandstof heeft om naar $17.500 te gaan.

Maar daarna riskeert het paar een breakdownbeweging te ondergaan. Volgens de definitie van de Rising Wedge begint het met een close onder de onderste trendlijn. Als de beweging gepaard gaat met een stijging van het handelsvolume, dan gaat het verder naar de onderkant. Het primaire bearish target van een Falling Wedge is in dit geval gelijk aan de maximale lengte tussen de trendlijnen.

Dat is bijna $2.244, wat betekent dat BTC/USD kan vallen tot zo laag als $15.500 als de storing begint bij $17.500. Desalniettemin dreigt een voortijdige negatieve breakout beweging het paar naar of onder de $15.000 te laten crashen.

De pseudonieme analist merkte op dat de prijs tot $14.800 kan dalen, en voegde eraan toe dat er „veel hebzucht en FOMO om af te wikkelen“ is.

Omgekeerd zou het ongeldig maken van de Rising Wedge het potentieel van Bitcoin om $20.000 opnieuw te testen verhogen.